DAGING MASAK JINTAN TRADISI BERZAMAN


DAGING MASAK JINTAN TRADISI BERZAMAN


Bahan-bahan:
1 kg daging, dipotong biasa( klu tak leh makan daging boleh ganti ayam tapi daging lebih serasi).

Bahan A
2 sudu serbuk ketumbar
3 sudu makan serbuk jintan manis
1 1/2 sudu serbuk jintan putih
1 sudu kecil lada putih
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 cawan air asam jawa
4 camca gula
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
Serbuk Kunyit 2 sudu
( kalau jintan manis, jintan putih, ketumbar dan lada hitam anda bukan serbuk tapi biji maka ianya kenalah dikisar terlebih dahulu).



Bahan B
Bahan dikisar:
5 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
2 inci halia
2 sudu kunyit hidup
5 batang serai
1 iibu jari lengkuas

BAHAN C
MINYAK MASAK 1 1/2 cawan-2 cawan sebab kalau minyak banyak senang masak dan daging jadi cantik

BAHAN D
bawang besar 3 biji dipotong bulat

Cara menyediakan:
1. Masukkan bahan A dan B. Gaul dan sebatikan . Rasa sikit apa yang kurang tambahlah mengikut selera anda. Pastu hendaklah di perap selama 20-30 minit.
2. panas kan kuali dan masukkan minyak-pastu bila minyak dah benar benar panas masukkan daging yg diperap tadi tu...
3. Gaul rata dan masak daging dengan api kuat dan sederhana.bila daging dah masak dan hampir kering masukkan bawang besar...balik balikan dan sebatikan. sehingga layu...sebelum tutup api kalau suka boleh dimasukkan cili padi 10-20 biji.( cili jangan dipotong cuma buangkan tangkainya. Sebiji sebiji.dan rasailah apa yg kurang ditambah...bila dah agak kering kuahnya dan nampak minyak dah mulai naik semula...tutup api...dah siap
amat sedap dimakan dengan nasi putih panas2 dan nasi minyak...cubalah!!

0 Response to "DAGING MASAK JINTAN TRADISI BERZAMAN"

Post a Comment