Sup tulang


πŸ’šsup tulang 😊☺πŸ’œ

1 kilo daging bercampur tulang lembu
3 biji tomato
Jus perahan limau nipis secukupnya
 daun sup
Garam secukup rasa
Air secukupnya

*Rebus tulang sampai dagingnya empuk.

Bahan-bahan Tumis

3 sudu besar rempah sup
2 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
5 biji cili api-boleh tambah

Semua bawang , halia , lengkuas dikupas kulit dan dimayang halus . Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang tadi kemudian masukkan rempah sup . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan serai , cili api dan semua tulang/daging , biarkan sampai mendidih . Masukkan jus perahan limau nipis secukupnya ikut citarasa masing-masing kalau suka lagi masam tambah la lagi jus limau nipis. Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekala sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian masukkan tomato yang telah dipotong empat.  Bila buah tomato nampak layu boleh la ditutup api dan tabur la daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.
Ok, dah siap...
selamat mencuba.

0 Response to "Sup tulang"

Post a Comment